Selecteer een pagina

Geef elk kind een thuis

Armoede verminderen door families te versterken

Stichting Taldeya

In juni 2021 is de stichting Taldeya opgericht: Talent Development Young Africa.
De doelen van Taldeya zijn het verminderen van armoede, talent- en vakontwikkeling van jongeren en het versterken van communities.

Wij richten ons op Sustainable Development Goals 1, 2, 3 en 4.

Wij werken samen met met lokale partnerorganisatie CBO  (Community Based Organisation) Ligusa in Kenia bij de volgende initiatieven:

Project: ‘From Home to Home’

Ligusa 1 (2021) 

 • 85 kinderen uit Community Childrens Home Ligusa verbinden met familie.
 • Ondersteunen van families om zelfvoorzienend te worden.

Ligusa 1 is eind 2021 afgerond.

Ligusa 2 (2022)

 • 60 kinderen verbinden met familie.
 • Ondersteunen van families om zelfvoorzienend te worden en hun bestaan te verbeteren (tuinbouw, kippen en sparen).

Meer informatie

Extra Project: ‘Cycling Home’

Counselors op de fiets (2021)

De 6 counselors van het ‘From Home to Home’ project bezoeken families in de regio en lopen dagelijks lange afstanden of nemen een brommertaxi. Met bijdragen van velen en in samenwerking met Cycling out of Poverty (CooP) kon Stichting Taldeya eind 2021 zes fietsen aanbieden aan het team van social workers/counselors. De motivatie van het team is enorm toegenomen. Zij merken dat de fiets echt een verschil maakt voor hun werk. En zij voelen zich energieker.

Meer informatie

Project 2: ‘Skills for work’

(2022) Werkgelegenheid en een bron van inkomen creëren voor jongeren voor een betere toekomst voor hen en de community waarin zij leven, door met jongeren te werken aan hun talenten en vakbekwaamheden.

Het project is in de regio Nyakach bij Lake Victoria, county Kisumu, Kenia.

Project ‘From Home to Home’

Rond 1998 was er in de regio Ligusa in Kenia een hoog sterftecijfer door aids. Home Ligusa is in deze tijd geopend om de kwetsbare kinderen, veelal wees geworden, te ondersteunen.

Vanuit het bewustzijn dat opgroeien in een gezin kinderen helpt een sterker gevoel van zelfwaardering, ‘belonging’ en eigen identiteit te ontwikkelen, wordt het Home afgebouwd.

Ligusa wil alle 145 kinderen weer verenigen met familie. 85 kinderen zijn eind 2021 vanuit het weeshuis bij een familielid gaan wonen. In 2022 worden de overige 60 kinderen verenigd met familie. Door het bieden van family-based en community-based care aan de grote, extended families kunnen in totaal wel 1200 mensen profijt hebben van deze programma’s.

Resultaten en Lessons learned Ligusa 1

Na een lange, zorgvuldige voorbereiding van screening en gesprekken, waren er 85 liefdevolle families die een kind wilden opnemen. De kinderen zijn hartelijk verwelkomd in het nieuwe gezin.
Dit integratieproces is eind 2021 voltooid. De counseling van families door Social workers van het Ligusateam gaat door.

Alle families hebben materiële ondersteuning gekregen: bouwmaterialen om op eigen wijze een kippenhok te bouwen, 10 kuikens (en eerste vaccinaties) en geld voor onder meer zaden om een tuin aan te leggen. Hiermee werd een basis gelegd voor eigen voedselvoorziening.

Alle families kwamen naar de trainingen over samenleven in een familie, tuinbouw en het houden van kippen. Het was een succes om met elkaar op het land te werken, te leren hoe je een tuin aanlegt en om samen een kippenhok te bouwen. Mensen zijn blij met de nieuwe mogelijkheden.
De community is hechter geworden.

Al snel bleek dat er meer kosten waren dan wij als budget beschikbaar hadden (€6000,-):

 • Families konden de vervolg vaccinaties voor de kippen niet betalen. Het ontvangen geld bleek nodig voor kippenvoer en voedsel voor het gezin. Veel families konden daardoor geen zaden kopen of alleen de goedkoopste zaden, die minder opbrengst hebben.
 • Schoolgeld voor kinderen op middelbare school leverde een probleem op.
 • Er was behoefte aan meer training en kennis.

Ligusa 2

Voor Ligusa 2 hebben wij het budget kunnen verdubbelen.
Opnieuw met een bijdrage van Wilde Ganzen!
Het basisprogramma komt overeen met de eerste fase.
CBO Ligusa gaat nu meer trainingen geven en biedt langer begeleiding aan gezinnen.

Ook is er meer ruimte voor vaktrainingen door experts en nodigen wij per training 5 extra leden uit de community uit om de kennis te verbreden.

De startpakketten voor kinderen en voor families zijn uitgebreid met daardoor meer mogelijkheden om een zelfstandig bestaan op te bouwen en de cirkel van armoede in de community te doorbreken.

Belangrijkste activiteiten van het project ‘From Home to Home’, Ligusa 2

1

Kinderen uit Home Ligusa verbinden met familie

 • De kinderen krijgen training empowerment en fysieke weerbaarheid.
 • Families krijgen counseling van een professioneel team en training in duurzame landbouw, kippen houden.

2

Aanbieden van startpakket aan kinderen: Ondersteunen van ontwikkeling

 • Schoolgeld voor middelbare schoolleerlingen, schoolmateriaal.
 • Stof voor uniforms, genaaid door vrouwen uit het dorp.
 • Tassen en maandverband.

Prijs per pakket: € 80,- per kind

3

Aanbieden van startpakket aan families: Farming

 • Kuikens, vaccinaties, voer voor 1e maanden
 • Metalen bouwmaterialen
 • Zaden (voor families uit Ligusa 1 en 2)
 • Cash

Prijs per pakket: € 90,-

Groente en eieren bieden basisvoedsel waardoor een extra maaltijd per dag mogelijk is, met meer vitamines en eiwitten. Dat draagt bij aan meer gezondheid en welzijn en concentratie op school. Ondernemende tuinders kunnen na enkele jaren een deel van de groente verkopen op de markt.

Vrouwen zijn vaak de spil in het gezin. In de trainingen betrekken we vrouwen en mannen om samen met verantwoordelijkheid en energie een nieuw initiatief op te pakken dat het hele gezin dient. Van duurzame landbouw tot praktisch samen een tuin opzetten.

Door de extra middelen en de ondersteunende trainingen, kunnen gezinnen bijdragen aan het verminderen van armoede en de ontwikkeling van hun kinderen.

Investeer je mee in een betere wereld?

Waarin investeer jij? In een relatie, in kinderen, in een huis, in een onderneming?

Bij een investering in een wereld met meer gelijkheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid wint iedereen.

Voor de eerste fase van het project ‘From Home to home’, Ligusa 1, werkten wij samen met Stichting Wilde Ganzen. Wilde Ganzen verdubbelde de donaties die Stichting Taldeya heeft ontvangen.

Voor Ligusa 2 hebben wij opnieuw een samenwerking met Stichting Wilde Ganzen die 50% aan onze geworven fondsen toevoegt! Het bedrag wordt volledig besteed aan Ligusa 2.

Doneer nu (via geef.nl)

NL06 TRIO 0320 2881 10

op naam van Stichting Taldeya te Driebergen

Of maak het bedrag rechtstreeks over op ons rekeningnummer, dan komt uw volledige donatie bij de Stichting terecht.

Meer informatie

Aanleiding Stichting Taldeya

Stichting Taldeya is opgericht door Margriet Schut en Cees Sprenger. Margriet en Cees hebben gedurende 3 jaar een periode samengewerkt met NGO Pamoja met jongeren en leerkrachten van 15 scholen in de buurt van Awasi – Kisumu (zie foto). Belangrijke thema’s waren empowerment, lifeskills en talentdevelopment.

“Wij hebben toen Home Ligusa bezocht en waren onder de indruk van de liefdevolle zorg voor kinderen. Na jaren kregen wij meer contact en volgden we de ontwikkelingen van de community.

Toen we hoorden dat Home Ligusa werd afgebouwd, wilden we hen daarbij ondersteunen. Stichting Taldeya denkt mee met onze partnerorganisatie Stichting Ligusa, met in de lead Fabian Ananga als voorzitter, community worker en ondernemer. Opgroeien in een veilig gezin helpt kinderen een sterker gevoel van zelfwaardering, ‘belonging’ en eigen identiteit te ontwikkelen. We willen 150 kinderen weer verenigen met familie en de familie helpen om zelfvoorzienend te worden.”

Bestuur

Voorzitter: Margriet Schut
Secretaris: Cees Sprenger
Penningmeester: Esther van der Wardt

De bestuursleden ontvangen voor de werkzaamheden die zij verrichten voor Stichting Taldeya geen beloning.
Wel krijgen zij een vergoeding voor gemaakte kosten. Hiervoor leveren zij een declaratie in en krijgen dit 1:1 vergoed.

Stichting Taldeya (Talent Development Young Africa) – Driebergen – NL06 TRIO 0320 2881 10 – KVK 82953740 – RSIN 862668815